Dacă ați poposit în Jurilovca într-o zi de sâmbătă, cu siguranță ați simțit mirosul băii lipovenești.
La prima vedere baia rusească nu pare foarte primitoare, cu pereții negri de fum, o laviță înaltă din lemn, mături din crenguțe de stejar, un ceaun mare cu apă fierbinte așezat între pietre și un butoi cu apă rece. Practic, o cameră sărac utilată, cu o fereastra mică și întunecată. În câteva rînduri am putea spune că am descris totul. Greșit! După cum spune și zicala, nu judeca la prima vedere, cum ați fi tentați să o faceți, încercați baia lipovenească înainte să vă faceți o părere personală. Nu o să regretați!
Baia lipovenească sau bania este renumită pentru efectele miraculoase și benefice pe care le are asupra organismului și psihicului. Cu un efect de reducere a stresului, combate depresia, ajută la întărirea sistemului imunitar și are un efect de relaxare asupra minții și corpului.
Lipovenii se desfată cu o astfel de saună umedă cam o dată pe săptămână. Pentru că temperaturile în baie ajung și la o sută de grade sau chiar mai mult, în general primii care merg la baie sunt bărbații, mai rezistenți la temperaturile foarte ridicate din încăpere, apoi femeile și copiii. Pregătirea băii nu durează mult ci doar atâta timp cât cazanele sunt umplute cu apă de la fântână iar apoi este pregătit focul din vreascuri și lemne. Ceaunul în care se găsește apă caldă, este așezat între pietrele care se încing o dată cu focul. Tocmai din acest motiv pereții băilor rusești sunt negri, de la funinginea și fumul care se strecoară printre pietre în momentul în care este făcut focul, de aici și denumirea de baie neagră.
Pe vremuri baia era construită în grădină
Departe de casă astfel încât în caz de incendiu focul să nu pârjoleacă întreaga gospodărie. În timp construcția băii a început să se facă mai aproape de casă, în curte, dar tot separat de restul casei, construită și astăzi din bucăți dreptunghiulare de chirpic și tencuită cu lut. Ceaunul cu apă fierbinte este înconjurat de pietre de apă dulce care sunt așezate cu grijă una peste alta. Pereții negrii ai băii au rolul de a dezinfecta baia de microbi însă chiar și așa pereții trebuie curățați periodic iar baia bine aerisită înainte de fiecare folosință. Efectele tămăduitoare ale băii rusești sunt cunoscute la nivel mondial de sute de ani (din secolele al V-lea și al VI-lea).
Odată pregătită, baia te atrage
Cu mirosul intens de lemn ars, frunze de stejar și piatră încinsă. Intrarea se face dintr-o antecameră, numită predbannik, acolo de unde se face și încălzirea băii și unde se lasă hainele de schimb și prosoapele. La intrarea în baie pielea simte imediat aburii încinși care scot răceala din organism și întăresc imunitatea. Pentru o temperatură și mai ridicată rușii lipoveni aruncă apă rece peste pietrele încinse, astfel aburii se ridică și temperatura crește aproape instantaneu cam cu 20 de grade, moment în care corpul transpiră exact ca într-o saună.
Pentru o baie 100% autentică lipovenii recomandă baterea ușoară pe spate cu măturici făcute din crenguțe de stejar, pentru că asta spun ei, scoate boala din corp. Mănunchiul de crenguțe din stejar și uneori și din mesteacăn au și rol anti-îmbătrânire, astfel că nu ajută doar la eliminarea toxinelor din organism dar are și efect de întinerire.
După eliminarea toxinelor prin masajul cu măturici urmează spălarea cu săpun iar în loc de burete cei mai mulți lipoveni folosesc bucăți de plasă pescărească. Mai aspră cu pielea, ajută la exfolierea pielii și îndepărtarea celulor moarte. Clătirea finală se face cu apă rece sau doar puțin călduță, pentru închiderea porilor pielii.
În Rusia oamenii obișnuiau sa iasă iarna din baie direct afară în ger
Goi, apoi să intre înapoi în baie și astfel procesul se repeta de câteva ori. Făceau asta pentru întărirea imunității. Pentru luarea apei din ceaune, lipovenii obișnuiesc să folosească tărtăcuțe pe post de cană. Tărtăcuțele sunt un fel de dovleci mai mici cu coadă lungă care se lasă la uscat după ce sunt culese de pe câmp, le este golit conținutul, se decupează o bucată din carcasă de mărimea unui capac și tărtăcuța este folosită pe post de recipient de apă.
Ambianța băii lipovenești este creată de luminozitatea foarte scăzută din încăpere, pentru că lumina difuză vine în completarea celorlalte elemente ale băii care o fac atât de specială. Pentru ca efectul de relaxare să fie complet, luminozitatea are rolul ei.
Cum baia este pregătită în a doua parte a zilei, lumina apusului este singura care pătrunde în saună, iar când se înserează o geană de lumină trece printr-un mic geam din anticameră de la singurul bec care luminează baia. Pe vremuri oamenii obișnuiau să folosească lămpi cu gaz, astăzi este folosit un bec cu o putere mai mică astfel încât ambiața să nu fie stricată de prea multă lumină.
Deși multă lume este tentată să numească baia lipovenească tot saună, denumirea nu ar fi total greșită dar nici în totalitate reală. Elementele care fac deosebirea între saună și baia lipovenească au putut fi regăsite în descrierea de mai sus. Obiceiurile și modalitatea în care este folosită fac și ele distincția între saună și baia rusească.