În Jurilovca totul este lipovenesc.

De la intrarea în Jurilovca se poate observa autenticitatea locului dată de casele lipovenești ale căror arhitectură respectă întocmai elementele rusești de pe vremuri. La o primă vedere a unei case lipovenești, primele lucruri care îți fură ochiul sunt culorile vii în care sunt vopsite structurile din lemn dar și ancadramentele ferestrelor din lemn micuțe și cochete.

Casele sunt construite din chirpici iar lipovenii au păstrat la construire particularitățile originale slave în care una din părțile laterale ale casei are o prispă cu stâlpi, un fel de balcon deschis care ține vara loc de relaxare. O parte din case au chiar și o prispă exterioară, în stradă, care este sprijinită de stâlpi lungi pe toată înălțimea casei.

foto: Marian Sterea

Frontonul caselor lipovenești

Este îndeobști decorat cu motive tradiniționale florale dar și alte simboluri legate de natură și viața subacvatică, modele care sunt folosite și pentru decorarea stâlpilor caselor și a ferestrelor. Încrustările care sunt folosite și astăzi pe frontoane și stâlpi și sunt considerate un decor unic, specific rușilor-lipoveni și au o însemnătate aparte. Elementele decorative ale caselor lipovenești sunt făcute din lemn cioplit și folosite atât la frontoanele caselor cât și la stâlpii de susținere, la porți, uși, ferestre și alte obiecte din lemn.

Acest obicei provine din Rusia secolelor XVIII, XIX și începutul secolului XX iar simbolurile sculptate în lemn au menirea de a proteja casele de spiritele rele, aduc belșug și vreme bună. Tocurile ferestrelor și stâlpii casei  sunt vopsite în mod frecvent în albastru sau verde, astlfel încât contrastul să fie mai mare și sa iasă în evidență. La casele mai vechi, care și-au păstrat elementele tradițonale, ramele geamurilor sunt ornamentate cu forme geometrice sau motive florale.

Acoperișurile diferă și ele ca model și structură  în funcție de zonă: cele din zona Deltei Dunării sunt făcute din stuf iar pentru casele din zona Sucevei acoperișurile sunt făcute din lemn in mod deosebit sau țigla la casele construite în ultimii ani.

foto: Marian Sterea

Casele lipovenești sunt construite pe lungime, tip vagon.

Se intră dintr-o cameră în alta iar apoi gospodăria este continuată în același stil sub formă de anexe ale casei: magazii, cămări, vestita baie lipovenească tip saună și grajdurile. Prima cameră a casei, cea orientată către drum, are în general o importanță deosebită fiind folosită pentru diverse evenimente importante (nunți, înmormântări) motiv pentru care este foarte îngrijită și i se acordă o atenție deosebită.

De cele mai multe ori prima cameră este urmată de o altă cameră cu ieșire spre exterior, un fel de balcon închis care dă spre o prispă acoperită dar deschisă. Camerele sunt străbătute pe mijlocul tavanului de o grindă din lemn, un fel de stâlp orizontal de susținere a tavanului din lut. 

foto: Marian Sterea