Odata, intr-un sat lipovenesc, o batrana era cunoscuta in intreaga comunitate pentru cunostintele ei despre traditiile si cantecele #lipovenesti. Era o femeie plina de viata, care adora sa cante si sa povesteasca tuturor despre istoria si cultura #satului ei.

Un grup de tineri din sat o vizitau adesea pentru a afla mai multe despre trecutul lor si pentru a invata cantece lipovenesti vechi. Batrana le spunea povesti fascinante despre cum se sarbatoreau Craciunul, Pastele si alte sarbatori traditionale, si le arata cum sa cante cantecele vechi ale satului.

Tinerii deveneau din ce in ce mai pasionati de istoria si cultura satului lor

Cu timpul, tinerii deveneau din ce in ce mai pasionati de istoria si cultura satului lor si isi doreau sa o transmita mai departe, astfel incat generatiile viitoare sa poata sa aprecieze si sa pastreze aceste traditii vii.

Asa ca, in fiecare zi, ei se adunau in jurul batranei pentru a invata si a canta impreuna, pastrand astfel traditiile vii si importante ale satului lor. Acest lucru a facut ca satul sa ramana unit si sa isi pastreze radacinile, chiar si in fata schimbarilor care au avut loc in lume.

Ansamblul folcloric lipovenesc Juraveli

Este o grup format din doamne dar si tinere mladite, din satul Jurilovca, care adora sa cante si sa danseze muzica si dansurile traditional.

Acestea au decis sa infiinteze ansamblul folcloric pentru a le putea impartasi si altor oameni dragostea lor pentru traditiile satului lor. Au inceput sa participle la spectacole atat in Dobrogea cat si in alte parti ale tarii, iar muzica si dansurile lor au atras rapid atentia si au devenit foarte cunoscute.

Aceasta poveste ilustreaza importanta transmiterii mai departe a traditiilor prin intermediul artei, in special prin muzica si dans. Ansamblul folcloric Juraveli a reusit sa pastreze vie si sa impartaseasca cu altii dragostea lor pentru #traditiile satului lor prin intermediul muzicii si dansurilor lor. Astfel, au reusit sa contribuie la mentinerea unitatii si a identitatii satului lipovenesc.

?️ Proiectul Mestesugarii Satului este finanțat prin programul Start ONG, lansat de Kaufland Romania și implementat de Act for Tomorrow.